Primer s’agafa al mentider que al coix

 

Al Contrapunt del dia 11 de desembre vaig llegir una notícia que em va treure de polleguera: Mollet vol netejar l’antic abocador per instal·lar-hi un envelat permanent.


Quants mals de cap, quants enfrontaments, quantes baralles dialèctiques, denuncies per contaminació...


Des de Cànem, vam demostrar científicament que la neteja era possible i sobretot, necessària. Però la testarruda i napoleònica Montserrat Tura, com sempre, es va tancar en banda argumentant que tant científicament com econòmicament era impossible netejar l’abocador. És clar, la proposta sortia de Cànem i aquest grup era odiat per la Tura i per tant, mai havia estat escultat. O sigui, si el cementiri no es podia engrandir, s’havia de buscar un lloc, i per a ella no podia ser un altre que Gallecs.


Poques vegades l’he vist canviar les seves decisions reconeixent que estava equivocada i donant la raó al que ja la tenia des d’un principi. Podríem posar molts exemples, però la ubicació d’un cementiri a Gallecs va ser una de les batalles perdudes. “Mollet necessita un cementiri per poder enterrar els seus morts i Gallecs és l’únic lloc que pot solucionar aquest problema”, deien molt sovint tant l’alcaldessa com els seus acòlits servicials. La falta d’arguments i la pressió popular van fer claudicar a la "faraona" i acabar amb la dèria de donar la gran mossegada a Gallecs.


Ella, segons afirma als quatre vents, sempre ha lluitat per la conservació de Gallecs. Sempre ha tingut la gosadia de dir, i els seus li han fet cas, que sense ella aquest espai ja seria urbanitzat; però hauria de dir-ho tot, que si en un principi es va embolicar en la Comissió per la Defensa de Gallecs, quan el PSC li va donar l’oportunitat d’arribar allà on volia, va canviar la defensa d’aquest espai pel creixement especulatiu del territori acompanyant als seus socis socialistes i a la dreta catalana.


Em pregunto, si ara és possible netejar l’abocador, per què no era possible fa uns anys quan el poble ho reclamava? I els serveis que s’han fet a sobre de milers de tones de deixalles contaminants?


Continuo pensant que la Tura sempre ha volgut construir a Gallecs i la implantació d’un cementiri era una bona oportunitat per començar.

Lluís Ansó
Gallecs