La Plataforma per la Defensa de Gallecs organitza aquest dissabte el festival Salvem Gallecs

La Plataforma per la Defensa de Gallecs organitza aquest dissabte 3 d’octubre un festival amb música en directe i moltes altres activitats que busquen conscienciar a la ciutadania i revifar l’esperit per salvaguardar l’espai rural. Aquesta acció representa el colofó a les al·legacions presentades per l’entitat a l’avantprojecte del Pla Territorial Metropolità, qüestions que no queden resoltes amb la inclusió de Gallecs al PEIN.

La Plataforma per la Defensa de Gallecs recull la lluita històrica iniciada als anys 70 i assegura que Gallecs continua en perill encara que s’asseguri que està lliure d’urbanització. Dues de les principals amenaces, en aquest sentit, són la projecció de la via interpolar i la via orbital. Així, la plataforma ecologista té com a objectiu garantir la protecció adequada de tot aquest espai natural i la seva viabilitat biològica, inclòs el seu patrimoni arquitectònic, cultural i paisatgístic.

Per tant, la jornada lúdica i cultural d’aquest dissabte a Gallecs parteix amb una gran connotació reivindicativa. El dia comença amb una sortida guiada que començarà a les 10 del matí i els guies recomanen portar prismàtics. La passejada porta per títol ‘La descoberta del medi’ i consistirà en examinar la fauna i flora de Gallecs.

Tot seguit, a les 12 del migdia es donarà inici a les activitats adreçades als infants amb Xocolatada, espectacle de pallassos de la companyia Polo Chungo Clown i un espectacle de circ a càrrec de l’Equipo B. A les 2 de la tarda començarà el dinar popular i a les 4 s’iniciarà una taula rodona.

La música en directe arrencarà a dos quarts de 6 de la tarda amb una bateria de quatre grups que actuaran en acústic dins l’Església Santa Maria. El cartell està integrat per Comandante Rock, As Laoras, Quatre Camins i Jaume Arnella, un dels pioners en la lluita per la protecció de Gallecs.

A dos quarts de 9 del vespre serà el torn de la Always Drinking Marching Band que seran els primers en trepitjar l’escenari exterior. A les 9 en punt del vespre es preveu l’inici del concert de Fusió 36, i a continuació actuaran 16 String, La Boina (grup amb membres paretans), Sweet & Dandy i Sindicato Soulcialista.

Pol Ansó, membre de la plataforma, assegura a Rap 107 que s’ha volgut donar un fort caràcter artístic al festival i que, finalment, el mercat d’intercanvi, que en un principi es volia organitzar, es deixarà millor per un altre dia.

L’entitat assegura que l’execució dels projectes de la via interpolar o l’orbital trencarien el territori de Gallecs i que una bona adequació del les infrastructures existents seria suficient. A banda, la plataforma demana una major grau de protecció del territori i que s’augmenti la superfície verda.

Pol Ansó alerta sobre la falsa sensació de considerar Gallecs una zona protegida. Malgrat l’aprovació sembli imminent, Gallecs encara no forma part del PEIN, una protecció que, d’altra banda, l’entitat considera insuficient perquè no tanca la porta a la possible construcció d’infrastructures.

Ansó apunta que la plataforma, a part de les al·legacions, també presenta alternatives com, per exemple, el reforç de les vies ja existents. El representant de la Plataforma per la Defensa de Gallecs creu que, amb el temps, Gallecs serà com el parc de la Ciutadella de Barcelona perquè veu difícil que els ajuntaments de la zona deixin de mossegar l’espai verd.

Malgrat tot, Pol Ansó es mostra optimista pel canvi de cultura política que s’ha produït en els darrers 30 anys a favor del medi ambient i la protecció que Gallecs. Per últim, Ansó alerta sobre la política del silenci de moltes administracions públiques.

01 d'Octubre de 2009